Kız çocuklarının genital bölgesinde bulunan içteki küçük dudakların birbirlerine yapışması demektir. Yapışıklık kısmi veya tam olabilir. En sık 1-2 yaş arası görülmekle birlikte 6 ay-6 yaş arasında görülür. Yapışma genellikle alt kısımdan başlar, klitorise kadar ilerleyebilmektedir.
Östrojen hormonu eksikliğine veya genital bölge hijyeninin kötü olmasına bağlı olabileceği gibi annelerin genital temizlik esnasında aşırı titiz davranarak sürekli ve bastırarak silmeleri yapışmayı tetikler.
Bu bölgenin kuruması veya herhangi bir nedenle tahriş olması, çocuğa uygun olmayan sabun ya da şampuan ile aşırı yıkanması, ıslak mendiller, mantar enfeksiyonları bu duruma sebep olabilmektedir.
Tam kapalı olan hastalarda idrar yolu enfeksiyonu, idrar yapmada güçlük, yanma, kaşıntı şikayetleri ile farkedilir. Labial füzyon idrar yaparken zorlanmaya neden olur. Bu nedenle tedavi edilmeleri gerekir.
Yapışıklık tespit edildiğinde östrojen veya steroid içeren kremler kullanılır veya cerrahi olarak dudakların birbirinden ayrılması şeklinde tedavi uygulanmaktadır. Tedavinin ne kadar süre verileceğine ve hangi metodun seçileceğine Çocuk Cerrahi uzmanı hastayı muayene ettikten sonra karar vermektedir.
Cerrahi olarak ayrıldıktan sonra yara dudakları iyileşinceye kadar doktorun verdiği kremin uygun şekilde sürülmesi ve yara dudaklarının her alt değişiminde el ile birbirinden ayrılması tekrar yapışma ihtimalini azaltacaktır.