Anne karnındayken, göbek halkasının içerisinden geçen damarlar, anne ile çocuk arasındaki bağı oluşturur ve çocuğun büyümesi için gerekli ihtiyaçları karşılarlar.

Doğumla beraber bu damarlar büzüşerek kapanırlar. Doğumdan sonra göbek kanalı tam olarak kapanmamış ise göbek halkası içinde oluşan boşluktan karın içindeki bağırsakların ya da yağın girip çıkmasıyla göbekte oluşan şişliğe Göbek Fıtığı (Umblical herni) denir.

Prematüre ve düşük doğum ağırlıklı bebeklerde, hipotroidi, bağ dokusu hastalığı olan çocuklarda görülme sıklığı artar.

Çoğu göbek fıtıklarında herhangi bir cerrahi tedaviye gerek yoktur. 2,5-3 yaşına kadar %85-90’ı kendiliğinden, tedavi gerektirmeden düzelir. Ağlama, ıkınma ile göbekte şişlik oluşur ve bebeğin rahatlaması ile kendiliğinden kaybolur.

Göbeğe bozuk para koyup bağlamak veya bir bez parçası koyup göbeği sarmak  gibi yöntemler iyileşme olasılığını arttırmadığı için uygulanmamalıdır.

Çapı 1 cm’den küçük defektlerin kendiliğinden kapanma olasılığı yüksektir. Ancak 3-4 yaş üstü çocuklarda veya göbek halkasının 1.5-2 cm’den geniş olduğu durumlarda kendiliğinden kapanmanın olmayacağı düşünülüp cerrahi tedavi önerilebilir.

Göbek fıtığında bağırsakların halka içerisinde sıkışarak boğulması nadirdir, ancak göbekte oluşan şişliğin ağrılı bir şekilde devam etmesi, kusma ve karın şişliğinin de eşlik ettiği durumlarda acil cerrahi tedavi gerekebileceği unutulmamalıdır.

Sohbete Başlayın
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?
Randevu Alın
web tasarım izmir web tasarım ajansı homeopat rita kaya akustik sünger izmir