Fıtık; Karın içindeki bir organın, karın duvarından dışarı çıkmasıdır. Kasık bölgesinde ortaya çıkan fıtığa kasık fıtığı (inguinal herni) denir. Kasık Fıtığı %80-90 oranında erkek çocuklarda görülür. Bunun sebebi anne karnındaki son iki ayda testisler karın boşluğundan torbalara (skrotuma) kasık kanalından iner.

Bu kanallar doğumdan kısa süre önce görevlerini tamamlayıp kapanmaya başlar, ancak bu kanalların tam kapanamaması durumunda fıtık meydana gelir. Bu kese çok ince olduğunda fark edilmeyebilir.

Ancak açık kalan kanal genişse bu kanaldan dışarıya ağlama veya ıkınma durumunda karın içinden bağırsak gibi bir organ girdiğinde fark edilebilir. Kızlarda dışarı fırlayan organ çoğunlukla bağırsak değil yumurtalıklardır.

Yaklaşık olarak her 100 çocuktan 2’sinde kasık fıtığı görülür. Kasık fıtığı sağ tarafta veya sol tarafta olabileceği gibi %10 oranında her iki tarafta görülebilir. Prematüre bebeklerde görülme sıklığı normal bebeklere göre 3 kat daha fazladır.

 Çocuklarda görülen kasık fıtığının erişkinlerdeki gibi kendini zorlamayla ilgisi yoktur. Genetik faktörler rol oynamaktadır. Kasık fıtığı, kasıkta ya da torbada çocuk ağlayıp kendini zorladığı sırada bir şişlikle kendini gösterir.

Boğulmuş Fıtık

Yumuşak bir baskıyla karın içine gönderilemeyen fıtığa boğulmuş fıtık denir.  Bu durumda çocukta kasıkta şişlik, renk değişikliği, huzursuzluk, sürekli ağlama, ağrı, karın şişliği ve kusma ortaya çıkabilir.

Fıtık mümkün olan en kısa zamanda tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Tedavide gecikmeler olduğunda barsak ve yumurtalık çürümeleri kaçınılmazdır.

Halk arasında fıtık boğulması diye tanımlanan böyle durumlarda birkaç saat içinde doğru müdahaleler yapılmazsa sıkışan organların kanlanmaları ve beslenmeleri bozulur ve çürüme meydana gelir. Geç kalındığında hem hayati tehlike ortaya çıkar, hem de organların çürüyen kısımlarını çıkartmak gerekir.

Sohbete Başlayın
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?
Randevu Alın
web tasarım izmir web tasarım ajansı homeopat rita kaya akustik sünger izmir