Kasık fıtığı, çocuklarda sinsi seyreder. Erkek çocuklarda anne karnındayken, yumurtalık da kendi karnı içindedir. Gebelik süreci ilerledikçe yumurtalıklar, kasık kanalından bebeğin karnından aşağı doğru inerek keselerine yerleşir.
Kasık kanalı doğum sonrası kendiliğinden kapanır, kapanmadığı durumlarda iç organlar bu kanala girer ve oluşan baskı nedeniyle meydana gelen soruna kasık fıtığı denir. Yumurta kesesinde ve kasıkta şişlik, huzursuzluk, bazı vakalarda kusma gibi belirtiler verebilmektedir.
Kasık fıtığı erkek bebeklerde, düşük doğum ağırlıklı bebeklerde, prematürelerde ve doğumsal bağ dokusu hastalığı olan çocuklarda daha fazla görülmektedir.
Erkeklerde, kızlardan 5-6 kat daha fazla görülen bir durumdur. Araştırmalara göre, her 100 erkek çocuğundan yaklaşık 3’ünde kasık fıtığına rastlanmaktadır.
Kasık fıtığı tedavisi
Kasık fıtığı çocuklarda tehlikeli olabilen bir rahatsızlıktır. Fıtığın içine giren bağırsağın boğulma riski nedeniyle olabildiğince acil müdahale gerektirir.
Toplumda bu fıtık boğulması olarak bilinir. Fıtık kesesine giren ve sıkışan organlar kanlanamadığı için bozulma başlar ve bu organ çürümesine kadar ilerler.
Çocuklarda kasık fıtığı fark edilince bu nedenle en kısa zamanda bir çocuk cerrahı tarafından değerlendirilerek tanısının kesinleştirilmesi ve ameliyat edilmesi gerekir.
Ameliyatta amaçlanan; açık kalan kanalın kapatılarak karın içi ile olan bağlantısının kesilmesidir.
Kasık fıtığının ameliyatı, hem çocuk cerrahisinde hem de kasık bölgesindeki en sık uygulanan cerrahi işlemdir. Acil koşullar gelişmeden yapıldığında kolay bir ameliyattır.
Bu ameliyat; açık yöntemle ya da laparoskopik (kapalı) yöntemle yapılabilir. 0-12 ay arası bebekler ameliyat sonrasında 3-4 saat içinde normale dönerken, büyük yaş gruplarındaki çocuklarda bu süre 1-2 gündür.