Kabızlık (Konstipasyon): Çocuklarda dışkılama sıklığı dikkate alınmadan dışkının katı olması şeklinde tanımlanmaktadır.
Fonksiyonel Kabızlık: Çocuklarda en sık görülen dışkılama bozukluğudur. Bu çocuklarda kabızlığı açıklayacak bir neden bulunamaz. Buna habituel kabızlık denir. Önemsenmediği veya yanlış tedavi edildiğinde enkoprezis (kaka kaçırma) gibi çok ciddi sorunlara neden olabilir.
Kronik kabızlık ve kaka kaçırma çocukların %25’inde 1 yaşından önce başlarsa da hastaların çoğunda şikayetlerin çıkış yaşı 2-4 yaş arasıdır. İlk yaşlarda başlıca şikayet kaka yapma sırasında çocuğun ağrı duymasıdır.
Hastaların %70’inde iç çamaşırında kaka bulaşı (soiling yani külot kirlenmesi) görülmeye başlar. Külot kirlenmesi genellikle çocuğun daha aktif olduğu saatlerde, öğleden sonra ve akşamları daha fazla olur. Çocuk bu durumun neden olabileceği sorusuna genellikle ‘’kakamın geldiğinin farkında değilim’’ şeklinde yanıtlar.
Fonksiyonel kabızlığın ciddiyeti çocuğun psikolojik sorunları ile artış gösterir. Çocukların %20’sinde kabızlık ve külot kirlenmesine sekonder olarak ciddi psikolojik problemler gelişmektedir.
Tedavi programına uyulduğu takdirde bu durumun mutlaka düzeleceği bilinmelidir. Çocuklarında gaita kaçırma şikayeti olan ailelerin mutlaka bir Çocuk Cerrahi uzmanına görünmelerinde fayda vardır.