Halk arasında Peygamber Sünneti veya Alttan İşeme tabirleri bizim Tıpta kullandığımız ismiyle Hipospadias denilen ve idrar deliğinin normal olması gereken yerde olmayıp da daha altta yerleşim gösterdiği bir hastalıktır.
Bu rahatsızlık doğumsal bir anatomik sorundur. Doğuştan itibaren çocuğun pipisindeki sünnet derisinde eksiklik ve beraberinde iki tane işeme deliği olduğu görüntüsü çoğu hastanın ailesinin ilk tanımlandığı bulgular olmaktadır.
Farklı seviyelerde olmasına bağlı türleri mevcut olmakla birlikte tamamına yakını genel anestezi altında ameliyatla düzeltilerek sünnet yapılması gereken bir durumdur.
En hafif şeklinde olan ve sünnet derisinde herhangi bir sorun görülmesede işeme deliğinin olması gereken yerin hemen altında olması gibi durumlarda fark edilmesi oldukça güç olabilmektedir.
Çok ağır şekillerinde; işeme deliğinin torbanın dahi altında olması gibi beraberinde çok ağır şekilde pipide eğriliğin görüldüğü ,birkaç ameliyatla ve gerekirse doku nakilleri ile düzeltilebilen durumlarda vardır.Hatta bu görünüm çocuğun cinsiyetini dahi sorgulatabilecek kadar ağır olabilir.
Hipospadias ın en hafif formunda dahi mutlaka Çocuk Cerrahları tarafından değerlendirilme ve cerrahi şartlarda sünnet veya ameliyat yapılması gereklidir.
Normal sünnet olduktan sonra düzeltme ameliyatı için başvuranlarda başarı oranı çok düşüktür. Bunun nedeni ise sünnet derisinin bu hastalıkta idrar kanalının normal yerine yerleştirilmesinde ve pipideki eğriliğin düzeltilmesinde destek doku olarak kullanılmasıdır.
Bu rahatsızlıkta çoğu zaman toplumda geç fark edilmesinden dolayı, bazen de bilinçsizlik nedeniyle tedavisinin gecikmesine bağlı sıkıntılar yaşanmaktadır.
Peygamber sünneti erken dönemde fark edilerek ve toplumdaki yanlış bilgilendirme düzeltilerek; özellikle ideal ameliyat yaşının 1 yaş civarı olduğu bilgisi vurgulanarak büyük ölçüde sorun olması engellenebilir. 1 yaş civarında yapılan ameliyatlarında doku iyileşmesi çok daha iyi olduğu için ameliyat başarı oranları çok daha fazladır.
Bu konuda öncelikle Aile Hekimi meslektaşlarımız olmak üzere konuyla daha çok karşılaşan Çocuk Hastalıkları, Kadın Doğum ve Üroloji Uzmanı Hekim arkadaşlarımızı daha çok bilgilendirmemiz gerekir.
Ancak bu şekilde toplumda bilinçlenme ve erken yapılan ameliyatlar sayesinde tekrarlanan ameliyatların sayısı azaltılarak ve Peygamber Sünneti rahatsızlığının çok daha erken tedavileri yapılarak sorun teşkil etmesi önlenebilir.
Bizler Çocuk Cerrahları olarak bu hastalık hakkında çok fazla yayınlar ve makaleler hazırlayarak ,bilinçlenmeye katkı sağlayabiliriz. Tecrübelerimizi ,Dünya’daki bu konu ile ilgili gelişmeleri hem meslektaşlarımıza hem de topluma daha fazla aktarmamız gereklidir.Hem Hastalık hakkında toplumda bir fikir oluşmasına ,hem de erken tedavisini sağlayarak çocuklarımıza daha çok katkımızın ancak bu yolla olacağına inanıyorum.
Hastalığın Biz Çocuk Cerrahları tarafından gerçekten çok fazla görüldüğünü ve cerrahi tedavisinde tecrübelerimizin dünya çapında olduğunu belirtmek isterim.